Blacha do pieczenia. Jak wybrać tę najlepszą?

Blachy, tortownice czy foremki, z których korzystamy, powinny być przede wszystkim wygodne w użytkowaniu. Równie ważne są aspekty zdrowotne. To od wykonania i zastosowanego materiału zależy czy nasze wypieki będą pachnące i nie uraczą nas smakiem rdzy bądź zmianą, z apetycznego wyglądu na ten, który kompletnie nie zachęca. Do wyboru mamy całkiem sporo wykonań, które dziś porównujemy.

Ocynkowane i aluminiowe

Niegdyś stosowane, bo właściwie jedyne dostępne, były blachy ocynkowane oraz aluminiowe. Nie da się ukryć, że największym atutem była niska cena. Tak jest do dziś i nierzadko korzystamy z tego atutu. Niestety zalety na tym się kończą. Tego typu rozwiązania raczą nas zwykle przypalonym ciastem i szybkim rdzewieniem blach. Można się ustrzec przed takimi efektami, wykładając blachę papierem do pieczenia bądź smarując ją masłem i posypując, mąką czy bułką tartą. Można również… wybrać inny produkt!

Non-stick na prowadzeniu

Blacha do pieczenia, która pokryta jest nieprzywierającą powłoką, to rozwiązanie droższe, ale różnica w cenie nie jest aż tak wysoką, by nie można było sobie na nią pozwolić. Nieprzywierająca powłoka mówi sama za siebie. I nie jest to tylko pusta obietnica. Przekonamy się o tym piekąc pierwsze swoje ciasto bądź inny specjał. Blaszka tego typu nie uraczy nas również rdzą. Ciasto nie zmieni swojego smaku, koloru czy zapachu, a sama blacha posłuży naprawdę długi czas.

Blachy tego typu sprawdzają się w piekarnikach elektrycznych. Nie tylko gwarantują, że ciasto nie przywrze, ale i jego spód będzie należycie dopieczonym. Blachy opatrzone powłoką non-stick mają czarny kolor, więc łatwo je znaleźć i rozpoznać pośród innych produktów.

A może silikon?

Silikonowe formy i foremki są przede wszystkim modne, choć nie można im odebrać naprawdę fajnych właściwości. Nie mówimy o nich blachy, a raczej formy, bo materiał jest zupełnie odmiennym, podobnie, jak i sposób użytkowania. Pod względem zastosowania to jednak wciąż taka silikonowa wersja tradycyjnej blachy. Tylko może nieco bardziej nowoczesna. Kolorowa, estetyczna i mogąca bez problemu zagościć bezpośrednio na stole.

Silikon jest bardzo odporny i wytrzymały. Radzi sobie nie tylko ze zmianami temperatur. Ze względu na fantazyjne kształty czy kolory, daje dużo przyjemności podczas pieczenia. W szczególności, gdy w kuchenne rewolucje angażujemy dzieci. Jego właściwości pozwalają na całkowicie bezpieczny kontakt z żywnością. Wadą, a właściwie niewielkim minusem, jest nieco bardziej skomplikowane przenoszenie silikonowej formy, która jest elastyczna. Z drugiej strony, to zdecydowanie łatwiejsze przechowywanie, bo możliwość dosłownie „wciśnięcia” takiej formy, w każdą szafkę kuchenną.

Którą wybrać? Blacha vs. Silikon

Jeśli w kuchni i na pieczeniu spędzamy sporo czasu, rozważmy zakup kilku blach i form. Każda może przydać się do innego rodzaju wypieku. A poza tym będzie kolorowo i urozmaicenie. Ceny nie powalają na kolana, stąd warto rozważyć taką inwestycję.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge