Czajniki stalowe, które powracają do kuchni

Pękate czajniki z wydłużonym dzióbkiem, gwizdkiem i kształtnym uchwytem, kojarzą nam się głównie ze starymi kuchniami. Obecnie można jednak liczyć na wykonania z wysokiej jakości stali nierdzewnej, polerowane na wysoki połysk. Nie dość, że świetnie prezentują się w kuchennych wnętrzach, to dostępność rozmaitych wykonań sprawia, że swoje miejsce znajdują już nie tylko w starodawnych przestrzeniach kuchennych. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Bo kwestie wizualne mają znaczenie

Oszczędne i szybkie w działaniu czajniki elektryczne, nie każdemu z nas przypadają do gustu. Nawet w tym współczesnym świecie, gdzie liczy się bycie eko i fit, minimalizm także w aranżacjach i stosowanie najnowocześniejszych rozwiązań, stalowe czajniki prezentują się oryginalnie. Ich jakość więcej niż zadowala. Grube dna i wykorzystanie sprawdzonych rozwiązań, pozwala korzystać z nich bardzo często na kuchenkach ceramicznych, elektrycznych, a nawet indukcyjnych.

Czajniki stalowe znów są popularne, bo detale decydują o tym, jak się prezentują. Znajdziemy zatem modele, które wpiszemy w harmonijny i przyjazny klimat kuchni w stylu vintage. Kolejno te stosunkowo zwyczajne, w stonowanej kompozycji kolorystycznej, do funkcjonalnej i niewielkiej kuchni. Na koniec możemy poruszać się pośród bogatej oferty czajników stalowych, które są kwintesencją luksusu, estetyki i elegancji w każdym calu.

Funkcjonalność idąca w parze z jakością

Stal nierdzewna jest doskonałym materiałem, który idealnie sprawdza się pośród urządzeń i naczyń kuchennych. Bezpieczna w kontakcie z produktami spożywczymi, a także z wodą, którą gotujemy w tak wykonanych czajnikach.

Stalowe wykonania posłużą przez długi czas, bo zagwarantują odporność na uszkodzenia i nie będą podatne na zarysowania. Czajniki tego typu łatwo utrzymać w czystości. Stosując delikatne środki czyszczące i regularnie korzystając z domowych sposobów na pozbycie się kamienia.

Dzięki zastosowaniu gwizdka zawsze usłyszymy, że już czas zalać przygotowane ziółka bądź świeżo zmieloną kawę. Do tego wygodne uchwyty, czasami bardzo fantazyjne, pozwalają poradzić sobie z ciężkim czajnikiem napełnionym wodą. Nie oparzymy się, bo uchwyty pokryte są silikonem lub bakelitem. Czy można znaleźć lepszą propozycję?

Czas na praktyczne wskazówki

Nawet pojemne czajniki wraz z już zagotowaną wodą, które są stosunkowo ciężkie, nie przysporzą nam kłopotów podczas ich użytkowania, bo pałąkowate uchwyty zapewniają wygodę. Pojemność ma jednak znaczenie względem czasu gotowania wody, finalnie zatem oszczędności.

Wielkość czajnika zadecyduje również o tym czy swobodnie zmieści się na naszej płycie kuchenkowej. Niekiedy mamy niewielkie kuchnie, skromne kuchenki i zbyt duży czajnik nie sprawdzi się, bo może już nie być miejsca na spory garnek z zupą.

Podczas zakupów uwagę zwracajmy na to czy uchwyt nie wyślizguje nam się z dłoni i w jaki sposób jest przymocowany. W końcu czajnik ma nam posłużyć przez długi czas, jednocześnie ciesząc oczy swoim kształtem, kolorem czy detalami.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge