Deska do krojenia – drewniana czy bambusowa?

Deska wykonana z odpowiedniego materiału, to sprawne krojenie, porcjowanie i użytkowanie jej w kuchni. Poza tym możliwość utrzymania w czystości, by bakterie i rozmaite zanieczyszczenia, nie przedostawały się do produktów spożywczych. Jak do tej pory w naszych kuchniach królują deski drewniane, choć nie należą do najtańszych. Chętnie wybieramy również bambusowe. Ich zastosowanie jest takie samo, ale właściwości nieco inne.

Drewniana deska do krojenia

Drewniane deski, o ile utrzymamy je w czystości, będą świetnie prezentować się w kuchni. W każdej aranżacji. Są estetyczne, uniwersalne, a zakupić je można w różnych rozmiarach czy kształtach. Mają jednak swoje wady. Przede wszystkim łatwo nasiąkają wodą, a wilgoć staje się idealną pożywką dla bakterii. Kolejno nie umyjemy ich w zmywarce. Z drugiej strony, jeśli tylko będziemy je dokładnie myć i od razu wycierać do sucha, a raz na jakiś czas zasypiemy grubo solą pozostawiając na całą noc, posłużą przez długi czas. Bez ryzyka zmiany koloru czy wnikania za każdym razem kolejnych bakterii.

Drewniana deska do krojenia świetnie sprawdza się podczas porcjowania dowolnych produktów. Poza tym możemy wybrać taką, która będzie opatrzona rowkami na brzegach. Podczas wykonywania na niej różnych czynności, nie tylko krojenia, ewentualny płyn wyciekający z produktów spożywczych, nie wyleje się. Nierzadko deski z rowkami oferują w zestawie dopasowane pokrywy, które idealnie wchodzą w specjalne szczeliny. Można zatem uchronić jedzenie przed dostępem powietrza czy robactwa.

Deski bambusowe

Deski bambusowe wykonane są nie z drewna, a ze specjalnie sprasowanej trawy. Poprzeczne ułożenie zapobiega zbieraniu się płynów. Tego typu deski szybko schną, są twarde i tańsze od drewnianych. Pasują do kuchennych aranżacji równie dobrze, co drewniane wykonania.

Jak dbać o deski, by posłużyły długi czas

Niezależnie czy decydujemy się na zakup deski drewnianej, czy bambusowej, musimy o nie należycie zadbać. Przede wszystkim dopuszczalne jest tyko mycie ręczne. Takie wykonania nie nadają się do mycia w zmywarce. Umyte deski dokładnie opłukujemy i najlepiej wycieramy do sucha, by nie pozostała żadna wilgoć.

Raz na jakiś czas deskę do krojenia warto posypać grubą warstwą soli i zostawić tak na noc. Rano wystarczy pozbyć się soli, a deska będzie odświeżona, nieco jaśniejsza i doskonale zdezynfekowana.

Wybór ostateczny

Obydwa rozwiązania będą podobne w zastosowaniu i użytkowaniu. Na korzyść deski bambusowej przemawia mniejsza podatność na wilgoć i niższa cena. Z powodzeniem możemy jednak pokusić się o wybór obydwu. Drewnianą chociażby przeznaczając do krojenia surowego mięsa, by na bambusowej kroić pozostałe produkty. Nie dopuszczając do przenikania smaków, zapachów.

Jeśli chodzi o kwestie wizualne – mamy pełną dowolność. Obie konstrukcje są na tyle uniwersalne, że równie dobrze mogą gościć w kuchniach vintage, co nowoczesnych. Poza tym możemy pokusić się o podanie na nich przekąsek, serów, mini smakołyków podczas przyjęcia, zachwycając wszystkich gości.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge