Goździki mielone – cenne właściwości

Goździki nierzadko goszczą w naszej kuchni, ale głównie w całości. Możemy także pokusić się o goździki mielone. Niezależnie jednak od postaci, pod jaką będą występować, warto poznać ich cenne właściwości. Przede wszystkim są w stanie uporać się z naszymi dolegliwościami bólowymi, występującymi po stronie zębów oraz dziąseł, ale to nie wszystko.

Zalety spożywania goździków

Poza tym, że goździki mielone są aromatyczną przyprawą, wykazują właściwości przeciwutleniające i to bardzo silne. Mogą być stosowane miejscowo oraz zewnętrznie. Nie brakuje im właściwości antyseptycznych. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a także eugenolu. To właśnie ta ostatnia substancja sprawia, że goździki radzą sobie z bólem. Wykazuje bowiem działanie lekko znieczulające.

Na bolące miejsca doskonale sprawdzają się goździki mielone, w ilości 1/4 łyżeczki, połączone z jedną łyżeczką olejku cynamonowego. Tak przygotowaną pastę można przykładać do różnych bolących miejsc.

Goździki mielone spożywane w ilości kilku gram dziennie, są w stanie wspomóc produkcję insuliny. Do tego obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Z kolei olej goździkowy hamuje tworzenie się grup nadtlenowych lipidów, które są jedną z przyczyn zawałów.

Goździki pozwalają uporać się z kaszlem, bólem gardła i zatkanym nosem, które towarzyszą przeziębieniu. Można z nich przyrządzić domowy syrop. Kolejno zwalczają przykry zapach z ust, jak i z ich pomocą szybciej dochodzi się do zdrowia i pełni sił.

Goździki w kuchni

Właściwości zdrowotne to nie wszystko. Przyprawa ta, która charakteryzuje się lekką nutą korzenną, słodkim smakiem, idealnie komponuje się z różnego rodzaju potrawami. Zarówno goździki całe, jak i goździki mielone, mogą gościć w naszych kuchniach. W całości sprawdzają się w kompotach, grzanych winach, ponczach oraz sosach. Zmielone możemy dodawać do farszów, pasztetów, potraw rybnych, a nawet pizzy.

W formie sproszkowanej goździki dość szybko tracą swój smak, dlatego najlepiej mielić je tuż przed planowanym zastosowaniem. Takie rozwiązanie sprawdza się, gdy chcemy przygotować chociażby aromatyczną kawę. Wystarczy młynek do mielenia, by całe goździki zmielić i móc z ich pomocą przygotować przepyszny napój kawowy.

O czym warto pamiętać

Te zmielone mogą być przechowywane przez sześć miesięcy, a całe, nawet rok. Niezależnie od postaci muszą jednak znaleźć swoje miejsce w suchych i szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Mamy więc sporo cennych właściwości. Aromat, smak i wiele możliwości zastosowania. Doceńmy tę przyprawę i przekonajmy się, przygotowując domowe dania i nie tylko, jak wiele oferują nam goździki mielone, ale i całe.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge