Oleje roślinne – poznaj moc płynącą z natury

Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że coraz chętniej zaglądamy do sklepów ze zdrową żywnością. Oby ten trend pozostał z nami na dłużej, bo zdecydowanie będzie nam sprzyjać i wpłynie na poprawę naszego samopoczucia. Zamiast tłuste jedzenia i dużej ilości mięsa wybieramy warzywa, owoce i kasze. Zamiast tłuszczy zwierzęcych wybieramy tłoczone na zimno tłuszcze roślinne. Czy taka zamiana mogłaby nie wyjść na zdrowie?

Oleje są bardzo istotnym składnikiem naszej diety. Warto wybierać takie, które wspierają nasze zdrowie. Czy można z nich całkowicie zrezygnować? – Zdecydowanie nie jest to zalecane. Pamiętajmy, że niektóre witaminy rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach. Dlatego warto zadbać o to, by te na stałe zagościły w naszym menu.

Niektóre z dostępnych na rynku olei powinny być spożywane wyłącznie na zimno. Inne mogą też służyć do smażenia. Pamiętajmy jednak, że taka obróbka termiczna również nie należy do najlepszych dla naszego organizmu. Zdecydowanie lepsze jest pieczenie lub gotowanie.

Olej z ostropestu

Przykładem oliwy, która ma korzystny wpływ na ludzki organizm, jest olej z ostropestu. Sklep z przyprawami oferuje taką oliwę z pierwszego tłoczenia. Ta powstaje z dokładnie wyselekcjonowanych ziaren ostropestu, będącego źródłem sylimaryny. Jest to związek o korzystnym działaniu na nasz układ trawienny. W kuchni może być stosowany jako dodatek do sałatek, surówek algo jogurtów. Niektóre panie stosują go też do zabiegów kosmetycznych.

Olej lniany

Olej lniany jest w polskiej kuchni coraz chętniej stosowany. Jego ogromną zaletą jest duża ilość cennych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przez niektóre osoby zaliczany jest nawet do tzw. superfood, czyli żywności naturalnego pochodzenia o wyjątkowo korzystnych dla ludzkiego organizmu właściwościach. Dzięki tłoczeniu na zimno olej lniany zachowuje swoje cenne właściwości. W kuchni – podobnie jak olej z ostropestu – może być stosowany jako dodatek do sałatek, surówek i jogurtu. Stosujemy go wyłącznie na zimno. Znajduje też zastosowanie do zabiegów kosmetycznych.

Olej z czarnuszki

Na uwagę zasługuje też olej z nasion czarnuszki. Jego cechą charakterystyczną jest gorzkawy i nieco ostry smak. Tłoczenie na zimno pozwala zachować jego cenne składniki odżywcze. Taki olej może być stosowany do celów spożywczych oraz pomocniczo w łagodzeniu schorzeń skóry. W kuchni doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, surówek oraz twarogu.

Olej kokosowy

Dużym zainteresowaniem cieszy się też olej kokosowy. Cechuje go delikatny smak i aromat. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływa korzystnie na przemianę materii i utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Jako jedyny z wymienionych przez nas dotąd tłuszczy może być stosowany do smażenia i pieczenia. Poza tym znajdzie zastosowanie do smarowania pieczywa, a w kosmetologii do pielęgnacji skóry dłoni oraz włosów. Warto pamiętać, że w temperaturze około 25 st. przechodzi ze stanu stałego w płynny. Nie ma to jednak wpływu na jego właściwości.

Oleje roślinne są zdrowe i smaczne. Stosując je w codziennej diecie jako dodatek do potraw, można wzmacniać ich smak i tworzyć wartościowe oraz smaczne potrawy. Szeroki wybór olejów roślinnych pozwala dostosować produkt do naszych potrzeb.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge