Pieczywo? Zawsze świeże…

Pieczywo, niezależnie od tego, czy kupione w piekarni, czy własnoręcznie wypiekane dłużej zachowa swoją świeżość, jeśli będziemy wiedzieć, jak się z nim obchodzić. Warto pamiętać, by nie robić zbyt dużych zapasów chleba i zawsze chować go po jedzeniu.

Chleb chlebowi nierówny. Jeden zachowa świeżość bardzo długo, inny okres przydatności do spożycia będzie mieć znacznie krótszy. W przypadku pieczywa własnoręcznie wypiekanego, to jak długo pozostanie świeży, będziemy musieli ocenić sami. Jeśli mowa o chlebach zakupionych w piekarni lub sklepie, datę przydatności do spożycia określa producent.

Termin przydatności do spożycia

Ogromny wpływ na to, jak długa będzie data przydatności do spożycia, ma rodzaj chleba oraz sposób jego zapakowania. Pieczywo ciemne pozostaje świeże znacznie dłużej niż chleb pszenny, najdłużej zaś zachowuje świeżość pumpernikiel.

W utrzymaniu świeżości chleba pomaga hermetyczne opakowanie. Jednak nie wszyscy producenci pieczywa decydują się na pakowanie swoich wypieków. Niektórzy piekarze sprzedają pieczywo bez opakowania, wiedząc, że szybko rozejdzie się “jak świeże bułeczki”. Za zachowanie świeżości pieczywa w domu będą natomiast odpowiadać już konsumenci. Jak powinni to robić, opowiem poniżej.

Zapamiętaj! Kupując pieczywo, warto sprawdzać jego skład. Najlepszy będzie chleb za zakwasie. To prawdziwe pieczywo, jakie w swoich domach wypiekały nasze babcie. Do jego wyrobu nie stosuje się konserwantów ani innych sztucznych dodatków. Pieczywo utrzymuje świeżość dzięki dodaniu kwasu chlebowego, który konserwuje je w naturalny sposób.

Przechowywanie pieczywa w domu

Niektórzy konsumenci pozostawiają pieczywo w opakowaniu, w którym przynieśli je ze sklepu. Taki sposób jego przechowywania nie jest jednak najszczęśliwszą metodą. Pozostawione w opakowaniu foliowym pieczywo nie ma wystarczającego dostępu do powietrza, dlatego szybko pleśnieje. W początkowej fazie tego procesu konsument może nawet nie zauważyć pleśni, myląc ją z drobinkami mąki.

Zdecydowanie lepszy sposób przechowywania gwarantują chlebaki kuchenne. Tu dopływ powietrza jest znacznie lepszy, dlatego zarodniki grzyba nie powinny się w chlebie rozwijać. Pleśń lubi kwaśne, wilgotne i ciepłe środowisko. Jeśli zadbasz o prawidłowe warunki w chlebaku, zachowasz świeżość pieczywa i uchronisz je przed rozwijającym się grzybem.

Wybierając chlebak, postaw na pojemnik z drewnianym dnem. To one właśnie zapewniają najlepszy dopływ powietrza. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość pieczywa, skorzystaj ze starych i sprawdzonych metod. Umieść w pojemniku na chleb połówkę jabłka lub raz na kilka dni przetrzyj wnętrze chlebaka ściereczką nasączona octem.

Świeże znaczy smaczne

Wielu współczesnych konsumentów “przestawiło się” już na pakowane w foliowe worki pieczywo, które ich zdaniem może być przechowywane właśnie w takie sposób, aż do ostatniego okruszka. Warto sprawdzić, jak smakuje prawdziwe pieczywo na zakwasie. Przechowując je w chlebaku, utrzymamy jego świeżość, aż do ukończenia całego bochenka i to bez konieczności stosowania foliowych woreczków. W tym przypadku można powiedzieć, że stare, od dawna stosowane metody sprawdzają się zarówno w przypadku wyrobu pieczywa, jak i jego przechowywania.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge