Co powinno znaleźć się w serwisie obiadowym

Serwis obiadowy przydaje się na różne okazje. Nie tylko podczas codziennych obiadów, ale i wtedy, gdy witamy większą liczbę gości. Zwykle w domu znajdujemy miejsce przynajmniej na jeden taki zestaw. Nierzadko pozwalamy sobie na większą liczbę serwisów obiadowych, ponieważ każdy jest inny. Zestawy różnią się od siebie liczbą elementów i ich rodzajem, nie wspominając o kształtach czy zdobieniach. Co w nich znajdziemy, a właściwie, które elementy powinny się znaleźć w serwisie idealnym dla nas?

Nie tylko talerze

Każdy serwis obiadowy oferuje talerze. Płaskie, głębokie, nierzadko również talerzyki deserowe. Ale to wciąż nie wszystko. Płaskie i głębokie talerze to podstawa. Znajdziemy je w każdym zestawie. Reszta elementów jest zmienna. To dlatego należy określić na początek własne potrzeby i względem nich dobierać obiadowe komplety.

Jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez dwóch dań, tradycyjnie zupy oraz dania drugiego, to nasz serwis obiadowy powinien oferować wazę. Do tego łyżkę wazową wykonaną w tym samym stylu, by aranżacja stołu była spójną, a serwowanie dań zadowalało również pod względem estetycznym.

Talerzyki deserowe w niektórych serwisach goszczą, w innych już nie. Do tego możemy znaleźć zestawy, pośród których uzupełnieniem są filiżanki wraz ze spodeczkami. Taki komplet będzie idealnym dla rodziny, która przyjmuje sporą liczbę gości i poza obiadem, chce również serwować desery oraz kawę czy herbatę.

Na koniec warto wymienić elementy dodatkowe, które nie znajdują się w każdym serwisie. Warto jednak rozważyć ich obecność, by nie okazało się, że podając określone dania, brakuje nam dosłownie jednego elementu dodatkowego, który nie będąc od kompletu, psuje ostateczny efekt wizualny. Może to być sosjerka, solniczka i pieprzniczka czy też dzbanuszek na mleko. Tego typu detale wbrew pozorom mają znaczenie – nie zapominajmy o nich.

Który serwis wybrać i na co zwracać uwagę?

Poza kwestiami wizualnymi, uwagę należy zwrócić na samo wykonanie. Nie tylko pod tym względem, by całość pasowała do wystroju wnętrza. Zestawy obiadowe wykonywane są z porcelany, ale i znajdziemy te szklane czy z tworzyw sztucznych. Porcelanowe są najdelikatniejsze, choć najbardziej klasyczne. Ciemne lub przezroczyste szkło oferuje wytrzymałość, ale nie jest już tak eleganckie. Tworzywa prezentują się najmniej ciekawie, z kolei można liczyć na to, że nie stłuką się podczas upadku.

Materiał, jaki służy do wykonania serwisu, to kolejno kwestia sposobu użytkowania. Pozłacanych czy ręcznie malowanych serwisów nie umyjemy w zmywarce i nie będziemy mogli stosować w kuchenkach mikrofalowych.

Wybierając serwis obiadowy mamy sporo do przemyślenia. Kształt, zdobienia, wykonanie, liczba elementów oraz rodzaj naczyń, które są w komplecie. Uwzględniając potrzeby własne i gości, których najczęściej przyjmujemy, ostateczny zakup z pewnością będzie satysfakcjonującym.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge