Wyciskarka wolnoobrotowa – wybieram zdrowie!

Wyciskanie owoców w domu to zajęcie dość czasochłonne, jeśli korzystamy z tradycyjnych wyciskarek ręcznych. Szybciej nam pójdzie wybierając sokowirówkę. Ani się obejrzymy, a kolejna szklanka napełniać się będzie sokiem z ulubionych warzyw i owoców. Niestety, co do wartościowości takiego napoju pojawia się sporo wątpliwości. Co do tych ostatnich na pewno nie będzie trzeba długo się zastanawiać, jeśli zamiast dwóch wcześniej wspomnianych urządzeń, postawimy na wolnoobrotową wyciskarkę. Dlaczego właśnie ona? Przekonajmy się!

Na zdrowie!

Zacznijmy od kwestii zdrowotnych, bo pod tym względem wyciskarka ma przewagę. Mechanizm, który oferuje znacznie mniejszą liczbę obrotów wykonywanych w ciągu minuty, w porównaniu do tradycyjnych sokowirówek, zapobiega podnoszeniu temperatury i napowietrzaniu przetwarzanych produktów. W efekcie końcowym sok uzyskany z pomocą urządzenia, jakie stanowi wyciskarka wolnoobrotowa, zachowuje najważniejsze enzymy, fitozwiązki i antyoksydanty. Te same zaś ulegają każdorazowo zniszczeniu podczas pracy sokowirówek.

Warzywne, owocowe i warzywno-owocowe napoje, które przyrządzamy z pomocą wyciskarek, są zatem najbardziej wartościowe. Zachowują najwięcej z witamin, w tym tak ważnej witaminy C, której nie musimy już zażywać w kolejnych suplementach i rozmaitych preparatach aptecznych. Wystarczy szklanka soku dziennie!

Wybór dowolnych produktów

Druga zaleta, która ponownie przeważa chociażby nad możliwościami sokowirówek, to okazja do przyrządzenia soku z dowolnego produktu. Sokowirówki świetnie radzą sobie z jabłkami, marchewką czy burakami. Niestety w niewielki sposób przyjdzie nam urozmaicić swoje soki. Sokowirówka nie poradzi sobie z zielonymi częściami roślin, kiełkami czy liśćmi. Nie uda się wycisnąć soku z owoców jagodowych. Wyciskarka zaś gwarantuje, że niezależnie od wielkości, wagi czy struktury wybieranych warzyw i owoców, wszystko zostanie wyciśnięte do ostatniej kropli.

Sok z wyciskarki jest bardziej mętny, bo trafiają do niego również drobinki owoców. W zależności od tego, jakie produkty lubimy najbardziej, możemy zatem uzyskać nie tylko typowy sok do picia, ale nawet gęstszy koktajl. Poza tym przechowamy go nieco dłużej w lodówce niż ten, który uzyskany z sokowirówki wymaga wypicia od razu.

Cena kontra jakość

Wyciskarki są najdroższymi urządzeniami. W zależności od wybranych modeli, konstrukcji czy zaopatrzenia w funkcje dodatkowe, przyjdzie nam zapłacić od kilkuset do kilku tysięcy złotych – uwzględniając sprzęt dla profesjonalistów. Taki wydatek na jeden raz – czy aby sensowny? Z pewnością, bo to inwestycja w urządzenie, które posłuży nam bardzo długi czas, a ponadto okazja, by zadbać o swój organizm pijąc ulubione soki.

Jakość wyciskarek, jak i uzyskiwanych napojów to atuty, które są warte wspomnianych cen. Ponadto wystarczy policzyć, jak dużo wydajemy w ciągu roku na kupne soki – kartonowe i te świeżo wyciskane, by przekonać się, że wyciskarka to rozwiązanie opłacalne pod każdym względem.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge